СЪБИТИЯ

Капачки за бъдеще - кампания за детски линейки

Честит празник!

Достойни наследници на Ботев, учениците от Основно училище "Христо Ботев" село Лесново, община Елин Пелин, тържествено отбелязаха своя патронен празник.

https://www.facebook.com/OUHristoBotevLesnovo/videos/622231872332256

Спортен празник "Златна есен" в двора на Основно училище "Христо Ботев" село Лесново. Да изпратим есента с приятни емоции, игри и забавления! Споделяме снимки ...

 

Преди час по изобразително изкуство, г-жа Мария Тодорова и учениците от първи клас, се подготвят за рисунка на тема: Златна есен в двора на училището.

Екипът на Основно училище "Христо Ботев" село Лесново благодари на всички, които гласуваха! Изпращаме усмивка на всеки един и пожелаваме здраве и успехи! Здравейте!

Благодарим отново на всички участвали във фотоконкурс 🎈 „Запечатано с балони“ 🎈! Докато разглеждахме снимките, имахме усещането, че се пренасяме при всеки един от Вас и че съпреживяваме момента заедно. С ваша помощ запечатахме спомена за първия учебен ден и го направихме незабравим!

А сега е време да обявим и победителите в играта:

🎁 Първа награда - ОУ “Христо Ботев”, кв. Победа, гр. Бургас с 329 харесвания на коментара

🎁 Втора награда - Обединено училище,,Св. Паисий Хилендарски", с.Долно Осеново, общ. Симитли с 280 харесвания на коментара

🎁 Трета награда - ОУ"Христо Ботев", село Лесново, общ. Елин Пелин, обл.Софийска с 278 харесвания на коментара

Екипът на РААБЕ България поздравява победителите и пожелава на всички успешна и здрава учебна 2021/2022 година!

21 септември - Ден без загинали на пътя. Просто спазвай правилата! Представители на РУ на МВР Елин Пелин, учители, ученици, служители от Основно училище "Христо Ботев" село Лесново заедно в кампанията. Пътните полицаи призоваха всички да спазват правилата по пътищата!

Споделяме снимки от нашия 15 септември и пожелаваме на всички здраве и успехи през новата учебна 2021/2022 година!

Проект "Грижа за децата в общността" на тема "Здравей, лято" с децата на село Лесново. Организатор на събитието "Център за обществена подкрепа/общностен център за деца и семейства" - Община Елин Пелин - 27 юли 2021 г.

 

Скъпи седмокласници, екипът на Основно училище "Христо Ботев" село Лесново ви пожелава здраве и бъдещи успехи!

 

Учениците от четвърти, пети и шести клас от ОУ "Христо Ботев" с. Лесново, посетиха Летище с. Лесново. Споделяме снимки ...

24 юни 2021 г. Учениците от първи, втори и трети клас получиха удостоверенията си за завършен клас в китното село Байлово. 

Учениците от първи клас, с класен ръководител г-жа Мария Тодорова

Учениците от втори клас, с класен ръководител г-жа Надя Витяхова и г-жа Василка Иванова, учител в целодневна организация на учебния ден

Учениците от трети клас, с класен ръководител г-жа Ренета Стефанова

 

 

Спортният отбор на ученици от ОУ "Христо Ботев" с. Лесново, послучай Шопски празник 2021 г. с г-жа Силвия Иванова, треньор и класен ръководител. Поздравления за заслужените медали!

 

23 юни 2021 г. Занимания на открито в двора на училището

 

Посещение на учениците от първи и втори клас на Основно училище "Христо Ботев" село Лесново в библиотеката към Народно читалище " Безсмъртие - 1919". Библиотеката разполага с 12 800 тома литература. „Хубавите книги са истински приятели.“ – Франсис Бейкън. Да пожелаем много интересни срещи с книгите на децата.

На ексурзия в Копривщица.

2 юни 2021 г. Поклон пред загиналите за свободата на България!

На 29.05.2021 г.  ученици от ОУ "Христо Ботев" село Лесново взеха участие в Общински олимпийски спортен празник, организиран съвместно с Националната спортна академия, който се проведе под наслов "По-бързо, по-високо, по-силно".

Отборът, подготвен от г-жа Силвия Иванова, се представи блестящо. Благодарим на нея и учениците: Веселин Веселинов и Стефани Илиева от 1 клас, Илияна Георгиева и Михаил Найденов от 2 клас, Любомира Красимирова и Мариян Василев от 3 клас, Жанета Михайлова и Кристиян Георгиев от 4 клас приятните емоции, които ни донесоха.

24 май 2021 година

"Ден преславен, ден тържествен,

ден на нашите отци,

ден народен, ден славянски-

на славянските творци.

Те във книга претвориха

звънкогласната ни реч.

И труда им се разнесе -

надалеч и надалеч..."

Честит празник!

 

Ден на спорта 8 май 2021 г. в Основно училище "Христо Ботев" село Лесново.

Великденски помагачи

Станаха рано децата

да боядисват яйцата.

Мама боите размива,

всекиму в канче налива.

Любка червената иска,

Пешко за синята писка.

Гого се вдига на пръсти,

жълтата грабна чевръсто.

Най-подир за Лиляна

само зелена остана.

Мама им сложи яйцата

и посъветва децата:

— Умни и мирни бъдете,

дрехите чисти пазете!

Но щом тя навънка излезе,

дяволът сякаш че влезе:

Пешко катурна боята

право на Любка в полата.

Тя запищя и с яйцето

шибна го силно в лицето.

Гого при тях се завтече,

но си белята навлече —

двамата, кой където свари

нему яда си стовари.

Бутнаха маси, столове,

цапаха бузи, носове,

викна да плаче Лиляна,

цяло в зелено заляна…

Мама отвори вратата

и що да види горката:

изпотрошени яйцата,

вапсани цели децата!

Елисавета Багряна

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация „Романо юнион“, в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос – Първият Ромски конгрес, проведен на 8 април 1971 г. в Лондон. През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация „Романо юнион“, обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра“. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа. Честит празник!

По повод Трети март - национален празник на България – Освобождението на страната ни от османско владичество учениците от Основно училище "Христо Ботев" изпълниха стихотворения и песни за този тържествен празник.

За този ден дадоха живота си хиляди българи – обикновени хора, хъшове в изгнание, хайдути, четници, революционери, за които Свободата на Отечеството винаги е била над всичко.

Освобождението дойде със себеотрицанието и подвига на руските, белоруските, украинските, финските воини, воините от много други националности и нашите храбри опълченци.

Днес, 143 години по-късно, прекланяйки се пред паметта на всички тези герои, нека помним, че жертвата им е била заради нас, за нашето свободно и достойно настояще. И с делата си да докажем, че сме силен народ - горд с миналото си и отговорен към бъдещето.

Честит празник!

Наградени участници за изработване на кукерска маска: 

Категория 5 – Характерен персонаж за местната традиционна култура на община Елин Пелин

• 1 място - Александър Стоянов, 3 клас, ОУ „Христо Ботев“, с. Лесново

Сребърен медал и грамота за участието в XVIII Национален конкурс„СВ. ТРИФОН ЗАРЕЗАН” - 2021г. ЦПРЛ - ОДК Сунгурларе на Мартин Мирославов Янев от 3 клас.

Поклон пред делото на Апостола!

В деня на празника Трифон зарезан нека поздравим за участието в XVIII Национален конкурс„СВ. ТРИФОН ЗАРЕЗАН” - 2021г. ЦПРЛ - ОДК Сунгурларе, Мартин Мирославов Янев от 3 клас - 9 годишен, който бе награден с 2-ро място - медал. Нека аплодираме този уникален проект на Марти!

✪ Инициативата „Най-красива и автентична сурвакница“ ✪

Представяме Ви празничните сурвакници, изготвени от децата, както повеляват българските традиции за 1 януари - Васильовден.

❆❆❆

➲ Благодарим за красивите сурвакници, изработени от учениците в ОУ "Христо Ботев", с. Лесново.

❆❆❆

 

И днес Коледа не би била Коледа, ако не се сподели с близки и любими хора. А какво създава коледното настроение по-добре от коледната декорация. За учениците от трети клас, група "Сръчковци" при Основно училище "Христо Ботев" село Лесново, то включва преди всичко много коледни топки, свещички, картички. Към цветовете, освен традиционните червено и зелено, смело са добавили синьо, жълто, златисто и сребристо. Всяко изделие, изработено от децата, разказва малка коледна приказка. Когато купувате нещо ръчно изработено, не купувате нещо, купувате част от ❤️ и душата на майстора. Коледа е заредена с вълшебство. Магията и е във всичко. Ние вече сме омагьосани ...

 

„ОБРАЗОВАНИЕ ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН“

Изработили учениците от първи клас учебна 2019/2020 година

при ОУ „Христо Ботев“ с. Лесново ръководител: Радослава Вълчева

 

На 16.11.2020 г. в Основно училище „Христо Ботев“ село Лесново, за поредна година, ученици отбелязаха Международния ден на толерантността.

Ученици от трети клас направиха табло и призоваха останалите: Да бъдем толерантни и заедно да сътворим един по-хубав свят! Различието и многообразието правят нашия живот по-пъстър и забавен!

Изпращаме нашите поздрави и послания към всички!

 

Поздравяваме с наградата:

✥ Мария Тодорова

учител в ОУ „Христо Ботев“ с. Лесново

за „СЛЕДОВНИК НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ“ в категория „УЧИТЕЛИ ОТ НАЧАЛЕН ЕТАП“

✥ Радка Шиндарска

учител в ОУ „Христо Ботев“ с. Лесново

за „СЛЕДОВНИК НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ“ в категория „УЧИТЕЛИ ОТ ПРОГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП“

На 23.10.2020 г. екип от Сдружение „Таланти и иновации”, работещ по проект „Децата утре”, посети Основно училище „Христо Ботев” село Лесново с цел диагностика и ранно откриване на гръбначни изкривявания при децата. Екипът на училището изказва благодарност на Ели Цветанова, ръководител на център „Таланти и иновации”.

На 12.10. 2020 г. представители на РУ на МВР гр. Елин Пелин, проведоха беседа за безопасно движение по пътищата с ученици начален етап от Основно училище "Христо Ботев" село Лесново

ОУ "Христо Ботев'' с. Лесново 15.09.2020г. откриване на учебната 2020/2021г.

Днес 17.05.2019 г. учениците и учителите на ОУ“Христо Ботев“ с. Лесново бяха поканени от Клуб занимания по интереси „Моят град“ с ръководител Радослава Вълчева отбелязаха „Ден на революция в храненето“ с общо 7 работилнички, които се включиха в инициативана на фондация „За Храната“.

Защо го правим? - защото искаме да покажем на нашите деца какво е “junk” храна и каква е здравословната алтернатива. Искаме те да научат за полезните храни и да не се изкушават от лъскавите опаковки и примамливите реклами. Искаме да покажем на нашите деца как сами могат да си приготвят нещо вкусно за хапване. Искаме всички заедно да се забавляваме.

Децата с много вълнение и трепет, очакваха този ден. От най-малките шеф готвачи до седмокласниците се приготвиха вкусни гъбки, лодки, гъсенички, калинки, зелени дюнери, пънчета от краставици и т.н. Всички вложиха много усърдие в приготвянето на предложените рецепти. Началният етап не отстъпиха на по-големите батковци и каки от прогимназиален етап, които показаха, че не само умеят да приготвят храна, но могат и красиво да я аранжират.

С помощта на презентация всички ученици се запознаха с полезните и вредни храни. Осмислиха ползата от здравословно хранене за човешкото тяло.

След приготвянето и дегустацията на приготвеното, бяха връчени сертификати от фондацията „За Храната“, книжка с полезни рецепти и игри.

Благодарим на екипа на Магдалена Стоянова и нейната фирма, че беше наш партньор за революцията в храненето на децата.

Днес 6 март 2019 г. присъствахме на един специален "Урок по родолюбие", проведен от Искрен Красимиров в НЧ "Безсмъртие 1919" с. Лесново и организирано от учениците и учителите на ОУ "Христо Ботев".

Благодарим за глътката свеж въздух!

 

Твоят час " Подготовка за НВО 7. клас" ОУ"Христо Ботев" с. Лесново

Дейност по обучителни затруднения "Напиши, прочети, разбери!". Публична изява с участието на ученици от 2. клас. ОУ "Христо Ботев" с. Лесново, учебна 2017-2018

Събор село Лесново 2015 г. Изява на Стефани от ІІІ клас, ученичка в ОУ "Христо Ботев", с. Лесново. Красота, изящност, скромност! Браво Стефи! Само напред! Съчетанието е подготвено от Преслава Вулова и Теодора Граматикова.

Училище "Христо Ботев" си е школа!